Slintačka a krívačka (SLAK) na Slovensku

Turecká republika – obmedzenia exportu zo SR

Turecká republika od 24.3.2025 zavádza obmedzenia na export zvierat a produktov z Trnavského kraja do Turecka pre výskyt slintačky a krívačky na území Slovenskej republiky, toho času na území Trnavského kraja. V prípade ak sa vyskytne ohnisko v inom kraji, obmedzenia sa budú vťahovať aj na ten konkrétny kraj.

Zoznam dotknutých komodít je uvedený v tabuľke.

Živočíšne produkty označené (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) a (9) podliehajú dovozným obmedzeniam. Môžu sa však dovážať, ak prejdú jedným alebo viacerými ošetreniami uvedenými v bodoch (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) alebo (9).

Použité ošetrenie (ošetrenia) musí byť výslovne uvedené a veterinárne služby vyvážajúcej krajiny musia v zdravotnom certifikáte potvrdiť, že boli prijaté všetky potrebné opatrenia na zabránenie kontaminácie vírusom slintačky a krívačky po ošetrení.

HS KÓDNÁZOV POLOŽKY
01.02Živý dobytok
01.03Živé ošípané
01.04Živé ovce a kozy
0106.13.00.00.00Ťavy
0106.19.00.00.00Ostatné (iba párnokopytné cicavce)
02.01Mäso z hovädzích zvierat (čerstvé alebo chladené)
02.02Mäso z hovädzích zvierat (mrazené)
02.03Bravčové mäso (čerstvé, chladené alebo mrazené)
02.04Mäso z oviec a kôz (čerstvé, chladené alebo mrazené)
02.06Jedlé droby z hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, somárov, mulíc alebo mulíc [surové (čerstvé), chladené alebo mrazené]
0208.90.30.00.00Mäso z poľovnej zveri (okrem králikov) (čerstvé, chladené alebo mrazené) (iba párnokopytníky a jedlé droby)
0208.90.60.00.00Sobie mäso
0208.60.00.00.00Mäso z tiav a iných ťavovitých (čerstvé, chladené alebo mrazené)
0208.90.98.00.00Mäso a droby z iných zvierat (čerstvé, chladené alebo mrazené) (iba párnokopytníky a jedlé droby)
0209.00Iba bravčový tuk
02.10 (2)Mäso a jedlé droby (solené, v slanom náleve, sušené alebo údené), múčky a prášky z mäsa a drobov
04.01 (1)Mlieko a smotana (nekoncentrované, neobsahujúce pridaný cukor ani iné sladidlá)
04.02 (1)Mlieko a smotana (koncentrované alebo obsahujúce pridaný cukor alebo iné sladidlá)
04.03 (1)Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a iné fermentované alebo acidofilné mlieko a smotana (zahustené alebo obsahujúce pridaný cukor, sladidlá, arómy, ovocie, orechy alebo kakao)
04.04 (1)Srvátka (koncentrovaná alebo obsahujúca pridaný cukor alebo sladidlá); výrobky pozostávajúce z prírodných zložiek mlieka inde nešpecifikované (tiež obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlá)
04.05 (1)Maslo a ostatné tuky a oleje získané z mlieka; mliečne nátierky
04.06 (1)Syr a tvaroh
0502.10.00.10.00 (6)Prasacie štetiny
0504.00 (5)Črevá, mechúre a žalúdky zvierat (okrem rýb), čerstvé, chladené, mrazené, solené, v slanom náleve, sušené alebo údené (iba z párnokopytníkov)
0506.90.00.00.00 (9)Ostatné (iba z párnokopytníkov)
0507 (9)Ostatné (iba z párnokopytníkov)
0510.00Ambra, kastoreum, pižmo; kantaridy; živočíšne žľazy a iné živočíšne látky používané vo farmaceutických prípravkoch (iba z párnokopytníkov)
0511.10.00.00.00Sperma hovädzieho dobytka
0511.99.10.00.00Šľachy a väzivá; nečinené kožené odrezky (iba z párnokopytníkov)
0511.99.85.90.11 (8)Živočíšna krv (či už sušená) (iba z párnokopytníkov)
0511.99.85.90.13Vnútornosti na výrobu krmív (z hovädzieho dobytka, oviec, kôz a ošípaných)
0511.99.85.90.18 (3)Ostatné (z hovädzieho dobytka, oviec, kôz a ošípaných)
1213.00 (7)Obilná slama a plevy (nespracované) (iba slama)
1214.90 (7)Ostatné krmivá pre zvieratá (iba slama)
1501Pevný bravčový tuk (vrátane bravčovej masti) (okrem hydinových tukov z pozícií 02.09 a 15.03)
1502.90.90.00.11Hovädzie tuky
1502.90.90.00.12Ovčie a kozie tuky
1506.00Ostatné živočíšne tuky a oleje a ich frakcie (iba z párnokopytníkov)
1601.00 (2)  Párky a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo krvi a potravinové prípravky na báze týchto výrobkov (len z párnokopytníkov)
16.02 (2)  Pripravené alebo konzervované mäso, droby alebo krv (okrem párkov a podobných výrobkov) (iba z párnokopytníkov)
16.03 (2)  Výťažky a šťavy z mäsa, rýb, kôrovcov, mäkkýšov a iných vodných bezstavovcov (iba z párnokopytníkov, ako je dobytok, ovce, kozy, ošípané)
2301.10.00.00.14 (8)Získané z prežúvavcov
2301.10.00.00.18 (8)Múka, krupica, pelety a oškvarky z mäsa alebo drobov; nejedlé (iba z párnokopytníkov)
3101.00Živočíšne alebo rastlinné hnojivá (iba surové hnojivá pre párnokopytníky)
3105.10Tablety alebo podobné formy alebo v baleniach nepresahujúcich 10 kg hrubej hmotnosti (len z párnokopytníkov)
41.01 (3)Surové kože a kožky dobytka (vrátane byvolov) a koní, tiež odchlpené, solené, sušené, vápnené, nakladané alebo inak konzervované, ale nevyčinené, nespracované na pergamen ani inak nespracované (okrem koží z koní)
4102.10 (3)Surové kože oviec a jahniat s vlnou
4102.29 (3)Ostatné surové kože z oviec a jahniat; vlna odstránená
4103.90 (3)Surové kože a kožky iných zvierat
4103.30.00.00.00 (3)Surové kože ošípaných
4103.90 (3)Surové kože a kožky iných zvierat (získané iba z voľne žijúcich párnokopytníkov)
43.01 (3)Surové kožušiny (okrem surových koží a kožiek položiek 41.01, 41.02 a 41.03) (len z párnokopytníkov)
51.01 (4)Vlna a rúno (nemykané ani česané)
51.02 (4)Jemné alebo hrubé zvieracie chlpy (iba z párnokopytníkov)
51.03 (4)Odpad z vlny, jemných alebo hrubých chlpov zvierat (vrátane odpadu z priadze) (okrem tých, ktoré sa získali trhaním)
9705 (9)Zbierka a exempláre zoologickej, botanickej, mineralogickej, anatomickej, historickej, archeologickej, paleontologickej, etnografickej alebo numizmatickej hodnoty (iba z párnokopytníkov)

Na stiahnutie

Postupy na deaktiváciu FMDV

1. Mlieko a smotana na ľudskú spotrebu:

  1. Ošetrené pri minimálnej teplote 132 °C po dobu aspoň jednej sekundy (Ultra-vysoká teplota [UHT]), alebo
  2. Ošetrené pri minimálnej teplote 72 °C po dobu najmenej 15 sekúnd, s pH nad 7,0 (krátkodobá vysokoteplotná pasterizácia [HTST]), alebo podrobené HTST ošetreniu dvakrát pre mlieko s pH 7,0 alebo vyšším.

Mlieko na konzumáciu pre zvieratá

  1. Podrobí sa ošetreniu HTST dvakrát, alebo
  2. HTST v kombinácii s iným fyzikálnym procesom, ako je udržiavanie pH na hodnote 6 aspoň jednu hodinu alebo dodatočné zahrievanie na aspoň 72 °C so sušením, alebo
  3. UHT v komnácii s iným fyzikálnym procesom, ako je špecifikované v (b).

2. Mäso a mäsové výrobky

  • a) Konzervovanie:
    • Mäso v tesne uzavretých konzervách, tepelne spracované, kým teplota jadra nedosiahne aspoň 70 °C po dobu minimálne 30 minút
  • b) Dôkladné varenie:
    • Vykostené a odtučnené mäso zahriate na vnútornú teplotu najmenej 70 °C počas minimálne 30 minút, zabalené tak, aby sa zabránilo kontaminácii vírusmi, a prijaté potrebné preventívne opatrenia.
  • c) Solenie a sušenie:
    • Mäso nasolené kuchynskou soľou (NaCl) po rigor mortis, úplne vysušené, s pomerom vody k bielkovinám nepresahujúcim 2,25/1 alebo definované s aktivitou vody (Aw) najviac 0,85.

3. Kože a kožky

  1. Ošetrené soľou (NaCl) obsahujúcou 2 % uhličitanu sodného (Na₂CO3) najmenej 28 dní, alebo
  2. Polospracované kože a kožky (vápnené kože, nakladané kože, mokrá modrá a krustová koža).

4. Vlna a vlasy

  1. Priemyselné pranie vlny ponorením do série vodných, mydlových a hydroxidových kúpeľov (sóda) alebo hydroxidu draselného (potaš), alebo
  2. Chemická depilácia pomocou haseného vápna alebo sulfidu sodného, ​​alebo
  3. Fumigácia formaldehydom vo vzduchotesnej komore minimálne 24 hodín, alebo
  4. Priemyselné pranie ponorením do vo vode rozpustného pracieho prostriedku udržiavaného na 60-70°C, alebo
  5. Skladovanie vlny štyri mesiace pri 4 °C, štyri týždne pri 18 °C alebo osem dní pri 37 °C.

5. Čistené črevá

Ošetrené po dobu najmenej 30 dní suchou soľou (NaCl), nasýtenou soľankou (NaCl, Aw < 0,80) alebo fosfátom doplnenou soľou obsahujúcou 86,5 % NaCl, 10,7 % Na2HPO4 a 2,8 % Na3PO4 (hmotnosť/hmotnosť/hmotnosť), udržiavanú počas tohto obdobia pri teplote nad 12 °C

6. Prasacie štetiny

  1. Varia sa aspoň jednu hodinu, alebo
  2. Namočené v 1% vodnom roztoku formaldehydu aspoň na 24 hodín.

7. Slama a seno

Nesmú byť kontaminované materiálmi živočíšneho pôvodu zistiteľnej veľkosti a pri preprave v balíkoch sa s nimi musí zaobchádzať nasledovne:

  1. Spracovanie parou v uzavretej komore, ktorá zabezpečuje teplotu v jadre aspoň 80 °C po dobu minimálne 10 minút, alebo
  2. Vystavenie formalínovým výparom (plynový formaldehyd) z 35-40% komerčného roztoku po dobu najmenej 8 hodín pri minimálnej teplote 19°C.

8. Krv, mäso, kosti, rohy a kopytá

Podrobí sa tepelnému spracovaniu, kým sa nedosiahne teplota v jadre minimálne 70°C po dobu minimálne 30 minút.

9. Kože a trofeje voľne žijúcich zvierat vnímavých na chorobu

Pred taxidermickým spracovaním sa musí použiť jeden z nasledujúcich postupov:

  1. Varenie vo vode počas primeranej doby, aby sa odstránili všetky materiály okrem kostí, rohov, kopýt, pazúrov, parohov alebo zubov, alebo
  2. Gama ožiarenie v dávke najmenej 20 kilogramov pri izbovej teplote (20°C alebo vyššej), alebo
  3. Ponorenie do 4 % (hmotnosť/objem) roztoku uhličitanu sodného (Na₂CO₃), udržiavanie pH na hodnote 11,5 alebo vyššej počas najmenej 48 hodín za miešania, alebo
  4. Ponorenie do roztoku kyseliny mravčej (obsahujúceho 100 kg soli [NaCl] a 12 kg kyseliny mravčej na 1000 litrov vody) pri pH nižšom ako 3,0 na najmenej 48 hodín za miešania, alebo
  5. Surové kože ošetrené soľou (NaCl) obsahujúcou 2 % uhličitanu sodného (Na2CO3) najmenej 28 dní.

Pomôžte nám zlepšiť naše služby

Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.

Nepodporovaný prehliadač

Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.