Turecká republika – obmedzenia exportu zo SR
Turecká republika od 24.3.2025 zavádza obmedzenia na export zvierat a produktov z Trnavského kraja do Turecka pre výskyt slintačky a krívačky na území Slovenskej republiky, toho času na území Trnavského kraja. V prípade ak sa vyskytne ohnisko v inom kraji, obmedzenia sa budú vťahovať aj na ten konkrétny kraj.
Zoznam dotknutých komodít je uvedený v tabuľke.
Živočíšne produkty označené (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) a (9) podliehajú dovozným obmedzeniam. Môžu sa však dovážať, ak prejdú jedným alebo viacerými ošetreniami uvedenými v bodoch (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8) alebo (9).
Použité ošetrenie (ošetrenia) musí byť výslovne uvedené a veterinárne služby vyvážajúcej krajiny musia v zdravotnom certifikáte potvrdiť, že boli prijaté všetky potrebné opatrenia na zabránenie kontaminácie vírusom slintačky a krívačky po ošetrení.
HS KÓD | NÁZOV POLOŽKY |
---|---|
01.02 | Živý dobytok |
01.03 | Živé ošípané |
01.04 | Živé ovce a kozy |
0106.13.00.00.00 | Ťavy |
0106.19.00.00.00 | Ostatné (iba párnokopytné cicavce) |
02.01 | Mäso z hovädzích zvierat (čerstvé alebo chladené) |
02.02 | Mäso z hovädzích zvierat (mrazené) |
02.03 | Bravčové mäso (čerstvé, chladené alebo mrazené) |
02.04 | Mäso z oviec a kôz (čerstvé, chladené alebo mrazené) |
02.06 | Jedlé droby z hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, somárov, mulíc alebo mulíc [surové (čerstvé), chladené alebo mrazené] |
0208.90.30.00.00 | Mäso z poľovnej zveri (okrem králikov) (čerstvé, chladené alebo mrazené) (iba párnokopytníky a jedlé droby) |
0208.90.60.00.00 | Sobie mäso |
0208.60.00.00.00 | Mäso z tiav a iných ťavovitých (čerstvé, chladené alebo mrazené) |
0208.90.98.00.00 | Mäso a droby z iných zvierat (čerstvé, chladené alebo mrazené) (iba párnokopytníky a jedlé droby) |
0209.00 | Iba bravčový tuk |
02.10 (2) | Mäso a jedlé droby (solené, v slanom náleve, sušené alebo údené), múčky a prášky z mäsa a drobov |
04.01 (1) | Mlieko a smotana (nekoncentrované, neobsahujúce pridaný cukor ani iné sladidlá) |
04.02 (1) | Mlieko a smotana (koncentrované alebo obsahujúce pridaný cukor alebo iné sladidlá) |
04.03 (1) | Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a iné fermentované alebo acidofilné mlieko a smotana (zahustené alebo obsahujúce pridaný cukor, sladidlá, arómy, ovocie, orechy alebo kakao) |
04.04 (1) | Srvátka (koncentrovaná alebo obsahujúca pridaný cukor alebo sladidlá); výrobky pozostávajúce z prírodných zložiek mlieka inde nešpecifikované (tiež obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlá) |
04.05 (1) | Maslo a ostatné tuky a oleje získané z mlieka; mliečne nátierky |
04.06 (1) | Syr a tvaroh |
0502.10.00.10.00 (6) | Prasacie štetiny |
0504.00 (5) | Črevá, mechúre a žalúdky zvierat (okrem rýb), čerstvé, chladené, mrazené, solené, v slanom náleve, sušené alebo údené (iba z párnokopytníkov) |
0506.90.00.00.00 (9) | Ostatné (iba z párnokopytníkov) |
0507 (9) | Ostatné (iba z párnokopytníkov) |
0510.00 | Ambra, kastoreum, pižmo; kantaridy; živočíšne žľazy a iné živočíšne látky používané vo farmaceutických prípravkoch (iba z párnokopytníkov) |
0511.10.00.00.00 | Sperma hovädzieho dobytka |
0511.99.10.00.00 | Šľachy a väzivá; nečinené kožené odrezky (iba z párnokopytníkov) |
0511.99.85.90.11 (8) | Živočíšna krv (či už sušená) (iba z párnokopytníkov) |
0511.99.85.90.13 | Vnútornosti na výrobu krmív (z hovädzieho dobytka, oviec, kôz a ošípaných) |
0511.99.85.90.18 (3) | Ostatné (z hovädzieho dobytka, oviec, kôz a ošípaných) |
1213.00 (7) | Obilná slama a plevy (nespracované) (iba slama) |
1214.90 (7) | Ostatné krmivá pre zvieratá (iba slama) |
1501 | Pevný bravčový tuk (vrátane bravčovej masti) (okrem hydinových tukov z pozícií 02.09 a 15.03) |
1502.90.90.00.11 | Hovädzie tuky |
1502.90.90.00.12 | Ovčie a kozie tuky |
1506.00 | Ostatné živočíšne tuky a oleje a ich frakcie (iba z párnokopytníkov) |
1601.00 (2) | Párky a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo krvi a potravinové prípravky na báze týchto výrobkov (len z párnokopytníkov) |
16.02 (2) | Pripravené alebo konzervované mäso, droby alebo krv (okrem párkov a podobných výrobkov) (iba z párnokopytníkov) |
16.03 (2) | Výťažky a šťavy z mäsa, rýb, kôrovcov, mäkkýšov a iných vodných bezstavovcov (iba z párnokopytníkov, ako je dobytok, ovce, kozy, ošípané) |
2301.10.00.00.14 (8) | Získané z prežúvavcov |
2301.10.00.00.18 (8) | Múka, krupica, pelety a oškvarky z mäsa alebo drobov; nejedlé (iba z párnokopytníkov) |
3101.00 | Živočíšne alebo rastlinné hnojivá (iba surové hnojivá pre párnokopytníky) |
3105.10 | Tablety alebo podobné formy alebo v baleniach nepresahujúcich 10 kg hrubej hmotnosti (len z párnokopytníkov) |
41.01 (3) | Surové kože a kožky dobytka (vrátane byvolov) a koní, tiež odchlpené, solené, sušené, vápnené, nakladané alebo inak konzervované, ale nevyčinené, nespracované na pergamen ani inak nespracované (okrem koží z koní) |
4102.10 (3) | Surové kože oviec a jahniat s vlnou |
4102.29 (3) | Ostatné surové kože z oviec a jahniat; vlna odstránená |
4103.90 (3) | Surové kože a kožky iných zvierat |
4103.30.00.00.00 (3) | Surové kože ošípaných |
4103.90 (3) | Surové kože a kožky iných zvierat (získané iba z voľne žijúcich párnokopytníkov) |
43.01 (3) | Surové kožušiny (okrem surových koží a kožiek položiek 41.01, 41.02 a 41.03) (len z párnokopytníkov) |
51.01 (4) | Vlna a rúno (nemykané ani česané) |
51.02 (4) | Jemné alebo hrubé zvieracie chlpy (iba z párnokopytníkov) |
51.03 (4) | Odpad z vlny, jemných alebo hrubých chlpov zvierat (vrátane odpadu z priadze) (okrem tých, ktoré sa získali trhaním) |
9705 (9) | Zbierka a exempláre zoologickej, botanickej, mineralogickej, anatomickej, historickej, archeologickej, paleontologickej, etnografickej alebo numizmatickej hodnoty (iba z párnokopytníkov) |
Na stiahnutie
Postupy na deaktiváciu FMDV
1. Mlieko a smotana na ľudskú spotrebu:
- Ošetrené pri minimálnej teplote 132 °C po dobu aspoň jednej sekundy (Ultra-vysoká teplota [UHT]), alebo
- Ošetrené pri minimálnej teplote 72 °C po dobu najmenej 15 sekúnd, s pH nad 7,0 (krátkodobá vysokoteplotná pasterizácia [HTST]), alebo podrobené HTST ošetreniu dvakrát pre mlieko s pH 7,0 alebo vyšším.
Mlieko na konzumáciu pre zvieratá
- Podrobí sa ošetreniu HTST dvakrát, alebo
- HTST v kombinácii s iným fyzikálnym procesom, ako je udržiavanie pH na hodnote 6 aspoň jednu hodinu alebo dodatočné zahrievanie na aspoň 72 °C so sušením, alebo
- UHT v komnácii s iným fyzikálnym procesom, ako je špecifikované v (b).
2. Mäso a mäsové výrobky
- a) Konzervovanie:
- Mäso v tesne uzavretých konzervách, tepelne spracované, kým teplota jadra nedosiahne aspoň 70 °C po dobu minimálne 30 minút
- b) Dôkladné varenie:
- Vykostené a odtučnené mäso zahriate na vnútornú teplotu najmenej 70 °C počas minimálne 30 minút, zabalené tak, aby sa zabránilo kontaminácii vírusmi, a prijaté potrebné preventívne opatrenia.
- c) Solenie a sušenie:
- Mäso nasolené kuchynskou soľou (NaCl) po rigor mortis, úplne vysušené, s pomerom vody k bielkovinám nepresahujúcim 2,25/1 alebo definované s aktivitou vody (Aw) najviac 0,85.
Mohlo by vás zaujímať
3. Kože a kožky
- Ošetrené soľou (NaCl) obsahujúcou 2 % uhličitanu sodného (Na₂CO3) najmenej 28 dní, alebo
- Polospracované kože a kožky (vápnené kože, nakladané kože, mokrá modrá a krustová koža).
4. Vlna a vlasy
- Priemyselné pranie vlny ponorením do série vodných, mydlových a hydroxidových kúpeľov (sóda) alebo hydroxidu draselného (potaš), alebo
- Chemická depilácia pomocou haseného vápna alebo sulfidu sodného, alebo
- Fumigácia formaldehydom vo vzduchotesnej komore minimálne 24 hodín, alebo
- Priemyselné pranie ponorením do vo vode rozpustného pracieho prostriedku udržiavaného na 60-70°C, alebo
- Skladovanie vlny štyri mesiace pri 4 °C, štyri týždne pri 18 °C alebo osem dní pri 37 °C.
5. Čistené črevá
Ošetrené po dobu najmenej 30 dní suchou soľou (NaCl), nasýtenou soľankou (NaCl, Aw < 0,80) alebo fosfátom doplnenou soľou obsahujúcou 86,5 % NaCl, 10,7 % Na2HPO4 a 2,8 % Na3PO4 (hmotnosť/hmotnosť/hmotnosť), udržiavanú počas tohto obdobia pri teplote nad 12 °C
6. Prasacie štetiny
- Varia sa aspoň jednu hodinu, alebo
- Namočené v 1% vodnom roztoku formaldehydu aspoň na 24 hodín.
7. Slama a seno
Nesmú byť kontaminované materiálmi živočíšneho pôvodu zistiteľnej veľkosti a pri preprave v balíkoch sa s nimi musí zaobchádzať nasledovne:
- Spracovanie parou v uzavretej komore, ktorá zabezpečuje teplotu v jadre aspoň 80 °C po dobu minimálne 10 minút, alebo
- Vystavenie formalínovým výparom (plynový formaldehyd) z 35-40% komerčného roztoku po dobu najmenej 8 hodín pri minimálnej teplote 19°C.
8. Krv, mäso, kosti, rohy a kopytá
Podrobí sa tepelnému spracovaniu, kým sa nedosiahne teplota v jadre minimálne 70°C po dobu minimálne 30 minút.
9. Kože a trofeje voľne žijúcich zvierat vnímavých na chorobu
Pred taxidermickým spracovaním sa musí použiť jeden z nasledujúcich postupov:
- Varenie vo vode počas primeranej doby, aby sa odstránili všetky materiály okrem kostí, rohov, kopýt, pazúrov, parohov alebo zubov, alebo
- Gama ožiarenie v dávke najmenej 20 kilogramov pri izbovej teplote (20°C alebo vyššej), alebo
- Ponorenie do 4 % (hmotnosť/objem) roztoku uhličitanu sodného (Na₂CO₃), udržiavanie pH na hodnote 11,5 alebo vyššej počas najmenej 48 hodín za miešania, alebo
- Ponorenie do roztoku kyseliny mravčej (obsahujúceho 100 kg soli [NaCl] a 12 kg kyseliny mravčej na 1000 litrov vody) pri pH nižšom ako 3,0 na najmenej 48 hodín za miešania, alebo
- Surové kože ošetrené soľou (NaCl) obsahujúcou 2 % uhličitanu sodného (Na2CO3) najmenej 28 dní.
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.