Slintačka a krívačka (SLAK) na Slovensku

Bosna a Hercegovina – obmedzenia exportu zo SR

S cieľom zabrániť zavlečeniu slintačky a krívačky do Bosny a Hercegoviny sa zakazuje dovoz týchto druhov zásielok do Bosny a Hercegoviny a ich tranzit cez územie Bosny a Hercegoviny:

  • domácich a voľne žijúcich kopytníkov,
  • spermy a embryí/oocyty kopytníkov,
  • potravín, výrobkov, surovín a odpadu pochádzajúceho z domácich a voľne žijúcich kopytníkov,
  • krmiva pochádzajúceho z kopytníkov.

ktoré pochádzajú z

  • spolkovej krajiny Brandenbursko a mesta Berlín v Nemecku,
  • Maďarska,
  • Slovenska.

Okrem toho sa zakazuje dovoz zásielok uvedených vyššie, pochádzajúcich z iných krajín, ak sa pred ich vstupom na územie Bosny a Hercegoviny prepravujú cez územie spolkovej krajiny Brandenbursko a mesta Berlín v Nemecku, Maďarska a Slovenska.

Bez ohľadu na ustanovenia uvedené vyššie, zákaz sa nevzťahuje na tieto prepravy:

  1. hermeticky uzavreté tepelne ošetrené mäsové konzervy, ktoré počas výroby prešli ošetrením s hodnotou Fo 3 alebo viac, t. j. trvalé konzervy;
  2. Surové kože a kožky, ak boli ošetrené jedným z týchto spôsobov:
    • ošetrené vápenatými zásadami s pH 12 až 13 počas najmenej 8 až 10 hodín, po ktorých nasleduje ošetrenie kyselinou s pH 1 až 3 počas najmenej 6 až 10 hodín;
    • solené morskou soľou s pridaním 2 % uhličitanu sodného aspoň počas 7 dní, ak takto ošetrené kože a kožky boli pred naložením skladované aspoň 30 dní v mieste pôvodu;
    • sušené počas 42 dní pri teplote 20 °C, pričom spôsob ošetrenia musí byť uvedený vo veterinárnom zdravotnom certifikáte;
  3. tepelne ošetrený technický tuk a želatína, ak sa v strede výrobku počas spracovania dosiahne teplota aspoň 70 °C;
  4. Praná vlna v alkalickom vodnom roztoku s pH 10, doplnená uhličitanom sodným (Na2CO3) 1,5 až 2 g na liter a sušená vzduchom pri teplote 80 °C;
  5. chemicky úplne spracované výrobky, ako je wet blue koža, chrómovaná koža, varené štetiny a podobne;
  6. Mlieko a mliečne výrobky, ak bolo surové mlieko podrobené pasterizácii pod dohľadom oprávneného veterinárneho lekára pri teplote 71,7 °C počas 15 sekúnd, po ktorej bolo podrobené:
    • ďalšiemu tepelnému ošetreniu, po ktorom mal peroxidázový test negatívnu reakciu;
    • alebo procesu sušenia zahŕňajúceho zahrievanie s rovnakým účinkom tepelného spracovania ako v predchádzajúcom odseku;
    • alebo ošetrenie, pri ktorom sa dosiahne pH nižšie ako 6 počas najmenej 1 hodiny;
  7. črevá dovážané v kyseline mliečnej alebo v slanom náleve s pH 6,0 a menej;
  8. trofeje voľne žijúcich zvierat varené vo vriacej vode dostatočne dlho na to, aby sa odstránili všetky tkanivá okrem kostí, rohov, kopýt, pazúrov alebo zubov;
  9. trvalo konzervované mäsové výrobky, ak spĺňajú tieto podmienky: aktivita vody 0,93 alebo menej, pH menej ako 6, čas zrenia najmenej 9 mesiacov a hmotnosť najmenej 5,5 kg;
  10. Extrudované suché krmivo pre domáce zvieratá.

Pomôžte nám zlepšiť naše služby

Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.

Nepodporovaný prehliadač

Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.