Bosna a Hercegovina – obmedzenia exportu zo SR
S cieľom zabrániť zavlečeniu slintačky a krívačky do Bosny a Hercegoviny sa zakazuje dovoz týchto druhov zásielok do Bosny a Hercegoviny a ich tranzit cez územie Bosny a Hercegoviny:
- domácich a voľne žijúcich kopytníkov,
- spermy a embryí/oocyty kopytníkov,
- potravín, výrobkov, surovín a odpadu pochádzajúceho z domácich a voľne žijúcich kopytníkov,
- krmiva pochádzajúceho z kopytníkov.
ktoré pochádzajú z
- spolkovej krajiny Brandenbursko a mesta Berlín v Nemecku,
- Maďarska,
- Slovenska.
Okrem toho sa zakazuje dovoz zásielok uvedených vyššie, pochádzajúcich z iných krajín, ak sa pred ich vstupom na územie Bosny a Hercegoviny prepravujú cez územie spolkovej krajiny Brandenbursko a mesta Berlín v Nemecku, Maďarska a Slovenska.
Bez ohľadu na ustanovenia uvedené vyššie, zákaz sa nevzťahuje na tieto prepravy:
- hermeticky uzavreté tepelne ošetrené mäsové konzervy, ktoré počas výroby prešli ošetrením s hodnotou Fo 3 alebo viac, t. j. trvalé konzervy;
- Surové kože a kožky, ak boli ošetrené jedným z týchto spôsobov:
- ošetrené vápenatými zásadami s pH 12 až 13 počas najmenej 8 až 10 hodín, po ktorých nasleduje ošetrenie kyselinou s pH 1 až 3 počas najmenej 6 až 10 hodín;
- solené morskou soľou s pridaním 2 % uhličitanu sodného aspoň počas 7 dní, ak takto ošetrené kože a kožky boli pred naložením skladované aspoň 30 dní v mieste pôvodu;
- sušené počas 42 dní pri teplote 20 °C, pričom spôsob ošetrenia musí byť uvedený vo veterinárnom zdravotnom certifikáte;
- tepelne ošetrený technický tuk a želatína, ak sa v strede výrobku počas spracovania dosiahne teplota aspoň 70 °C;
- Praná vlna v alkalickom vodnom roztoku s pH 10, doplnená uhličitanom sodným (Na2CO3) 1,5 až 2 g na liter a sušená vzduchom pri teplote 80 °C;
- chemicky úplne spracované výrobky, ako je wet blue koža, chrómovaná koža, varené štetiny a podobne;
- Mlieko a mliečne výrobky, ak bolo surové mlieko podrobené pasterizácii pod dohľadom oprávneného veterinárneho lekára pri teplote 71,7 °C počas 15 sekúnd, po ktorej bolo podrobené:
- ďalšiemu tepelnému ošetreniu, po ktorom mal peroxidázový test negatívnu reakciu;
- alebo procesu sušenia zahŕňajúceho zahrievanie s rovnakým účinkom tepelného spracovania ako v predchádzajúcom odseku;
- alebo ošetrenie, pri ktorom sa dosiahne pH nižšie ako 6 počas najmenej 1 hodiny;
- črevá dovážané v kyseline mliečnej alebo v slanom náleve s pH 6,0 a menej;
- trofeje voľne žijúcich zvierat varené vo vriacej vode dostatočne dlho na to, aby sa odstránili všetky tkanivá okrem kostí, rohov, kopýt, pazúrov alebo zubov;
- trvalo konzervované mäsové výrobky, ak spĺňajú tieto podmienky: aktivita vody 0,93 alebo menej, pH menej ako 6, čas zrenia najmenej 9 mesiacov a hmotnosť najmenej 5,5 kg;
- Extrudované suché krmivo pre domáce zvieratá.
Mohlo by vás zaujímať
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.